Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Fekete harkály

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Fekete harkály


A hazánkban élő harkályfajok közül a közel varjú nagyságú Fekete harkály (Dryocopus martius) termete a legnagyobb. Tollazata egyszínű fekete, a tojónak a tarkója, a hímnek az egész feje teteje tűzpiros.

A fekete harkály az öreg erdei fenyvesekben és a velük határos bükkösökben él. Ez a viszonylag ritka és óvatos madár messziről hallható kiáltozásával hívja fel magára a figyelmet.

Röpte egyenes a rokon fajoktól eltérően. A fekete harkály a fák törzsén és vastagabb ágain kutat, de zsákmányainak csaknem a felét – például nagyobb termetű hangyafajokat, földben élő darazsak lárváit – a földről szedi fel.

A harkályféléket - s így a Fekete harkályt is - csaknem minden tevékenységük a fákhoz köti: a lombkorona és a talajszint közötti részt, a törzset foglalják el. Ügyesen kúsznak, a lábukon két ujj előre, kettő pedig hátrafelé áll, erős, görbe karmaik mellett ujjuk bütykei és kemény középső farktollaik is a kapaszkodást szolgálják. Zsákmányukat nem túlságosan hosszú, de nagyon kemény, éles csőrükkel szerzik. Nyakizmaik erősek, koponyájuk és nyelvük felépítése is zsákmányoló módszerükről árulkodik. Csőrével ütögeti a korhadt fák kérgét táplálék után kutatva, majd a megtalált zsákmányt kivési: szigonyhoz hasonlóan recézett hegyű nyelvük féregszerű mozgással hatol be a rovarok járataiba.

Nagytrű, ovális bejáratú odúját saját maga készíti általában nagy magasságban. Fészekalja 4-5 tojásból áll, melyen közel három hétig kotlik.

Hazánkban védett. Eszmei értéke: 50 000 Ft

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés