Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Biatorbágyi Viadukt

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Biatorbágyi Viadukt


Az építmény a magyar vasút- és hídépítés századforduló előtti nagy korszakára emlékeztet - és Matuska Szilveszter 1931-es robbantása után szerzett kétes hírnevet.
Biatorbágy északkeleti szélén, a település két fontos útjának kereszteződésében áll a vasúti völgyhíd, amelyen ma nem halad át forgalom. A robbantás után helyreállították, közepén az e témáról készített film forgatása miatt görbül el mégis a sín.
Matuska Szilveszter 1931. szeptember 13-ra virradó éjszakán, 0 óra 20 perckor robbantotta fel a biatorbágyi vasúti viaduktot - éppen akkor, amikor odaért a Bécsbe tartó nemzetközi gyorsvonat. A mozdony és az első hat kocsi a mélybe zuhant, 22 ember lelte halálát, 17-en súlyosan megsebesültek. A helyszínen pokolgépet találtak és egy levelet, amelyből arra következtettek, hogy a robbantás a kommunisták műve volt. A nyomozás azonban megállapította, hogy a bűncselekményt az őrült Matuska Szilveszter bécsi kereskedő és gyáros követte el, aki több mint két hétig a szerencsésen megmenekült utas szerepét játszotta. Fény derült arra is, hogy ő volt a korábbi németországi, illetve ausztriai vasúti robbantás tettese is.
Cím:
Biatorbágy, Felsőpátyi út – és Országút kereszteződése

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés