Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Makkosmária Turistaház (megszűnt)

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Makkosmária Turistaház (megszűnt)


A Budakeszi-erdő nyugati szélén, a kedvelt makkosmáriai sétaút, lesiklóút közelében a fodrásziparosok által 1930-ban alapított Sólyom Turista Egyesület 1942 júliusában avatta fel a turistaházat. Ezzel sikerült kiváltani a makkosmáriai kolostorromokkal szemben működő vendéglőhöz épített, 1933-ban átadott egyszerű turistamenedéket. Az akkoriban még beépítetlen, Budakesziről felhúzódó napos, gyepes, gyümölcsfaligetes dűlő felső részén álló, családias hangulatú, 4x2 ill. 1x6 ágyas, ciszternavízzel ellátott épülethez 1955-ben felvezették a villanyt (a vékony betonoszlopok foghíjas sora még ma is az erdőben sorakozik).

A turistaház villanyvilágításos, kényelmes szobákkal, hideg-meleg ételekkel várja a vendégeket. Szép kerthelyisége, napos, barátságos ebédlője is van. (Budapesti kirándulóhelyek, 1967).

1980 körül azonban már csak egy leromlott állapotú, beázott, salétromos falú büféépülettel szembesülhettek a bemerészkedők. Eladása, átépítése után - már a kirándulóktól el- Az egykori Makkosmáriai turistaház, zárva -, az 1980-as évek végén egy vállalat továbbképző részlegévé vált. A képzés tematikáját sejtetni engedi, hogy az 1990-es évek elején különösebb átalakítás nélkül panzióként elégítette ki a Budakeszi felől autóval érkező, meghitt helyet kereső vendégkör igényeit. E célközönség érdeklődésének lankadása a panzió megszűnéséhez vezetett, az utóbbi években magánházként láthatjuk a turistaútról.

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés