Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Szarka-vár

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Szarka-vár


Az 1930-as években folytatott kutató ásatások bizonyították be, hogy a faluban található XV. századi, késő gótikus-reneszánsz vár falmaradványai Mátyás király vadászkastélyának alapjai.

Solymár keleti szélén, a Jegenye-völgy patakjának kanyarulatában emelkedő Várhegyen állott a – Szarkavárnak is nevezett - Kerekegyházi Laczkfy István által építtetett solymári vár (Castrum Salmar).

Pest vármegye egykori főjegyzője, Valkó Arisztid vezette az 1929-1940 közötti ásatásokat, amelyek során a dombtetőn egy 16 x 9 m nagyságú, több teremből álló, épülettömb (feltehetően a palota maradványa) került elő. Keleti oldalán gótikus bejárat nyílik, nyugati oldalát egy égnek meredő, csonka boltív zárja le. Az épületet egy derékszög-ben megtörő fal köti össze a 7 x 7 m-es négyszögle-tes saroktoronnyal. A munka közben eredeti vaseszközök, kerámiatöredékek, fegyverek, nyílcsúcsok, pénzek és csatdarabok kerültek elő.

1974-ben újabb feltárások kezdődtek, amelyek nyomán a rommező kibővült; egy külső erődfal nyomvonala bontakozott ki a kutatóárokban. Sike-rült feltárni a vár kútját és a palotának egy további nyugati falrészletét. Az ásatások szép leletanyagot eredményeztek, amit a Helytörténeti Gyűjtemény mutat be.

Cím:Solymár, külterület
Nyitva tartás:Szabadon látogatható

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés