Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Törökbálinti Mária Kápolna

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Törökbálinti Mária Kápolna


Az új temetővel szemközt, a Budapestre vezető út mentén áll az a Máriának szentelt kápolna, amelyet egy bizonyos Feichtmann nevű budai német polgár emeltetett 1714-ben, egy fogadalmát beteljesítendő.

A barokk stílusban megépült kápolnát 1845-ben klasszicista szellemben bővítették. Homlokzatán az ajtó fölött felirat: MÁRIA SEGÍTS!, egy Mária kép üveg mögött és a timpanonban szépséges Mária-szobor látható. A kápolnának kis harangtornya is van.
A kis kápolnát, amely felett nem múltak el nyomtalanul a századok, az 1920-as években az akkori ízlésnek megfelelően átépítették.

Minden évben májustól októberig szombat esténként Törökbálint nagyközség várossá nyilvánítási kezdeményezése misét mondanak a kápolnában. Július 2. a „Sarlós Boldogasszony”, vagy hivatalosan a „Vizitáció” az ünnepi mise, búcsú napja.

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés