Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Törökbálinti Walla Kastély

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Törökbálinti Walla Kastély


Walla József, az iparosból nagypolgárrá emelkedett mozaiklap- és cementgyáros jóvoltából öt épülettel gazdagodott Törökbálint az 1800-as évek végén, az 1900-as évek elején. Walla-kastélyKözülük három: az Árpád utcai villa, a Kastély utcai kastély és a régi temetőben lévő családi kripta ma is áll, s műemléki védelmet élvez. A család az Árpád utcában lakott, a telek Kastély utcai végén, a Tükörhegy tetejére a gyáros eklektikus stílusú, leginkább középkori lakótoronyra emlékeztető várat építtetett, amely elsősorban kilátói funkciót tölthetett be.

A vegyes formajegyekkel igazi, régi műemlékre emlékeztető, kőburkolatú, neoromán villát Walla József burkolólap-gyáros építtette 1902-ben, Alpár Ignác tervei alapján. Tornya miatt kilátóként is emlegetik.

Három lépcsőben hozták létre: először a tetőteraszos, egyemeletes, lépcsőtornyos szakasz készült el, majd a lépcsőház és a torony, végül a hagyományos házrész.

Cím:Törökbálint, Kastély u. 30.

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés