Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Magyar gurgolya

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Magyar gurgolya


Budaörs felett, az egykori tölgyesek eltűnésével igen értékes dolomit sziklagyep alakult ki olyan védett növényekkel, mint a magyar gurgolya. Ennek a növénynek az élőhelyei a szélsőségesen száraz, nyílt dolomit-sziklagyepek és a törmelékesedő mészkőgyepek. Ez a térdig, félcombig érő, május végétől júliusig virágzó ernyős növény az egész világon csak a Dunántúli-középhegységben, a Naszályon és a Keszthelyi-hegységben található. Védett faj!

Valószínűleg a jelenkornál melegebb időszak bennszülött maradványfaja, amely a napsütötte, déli, délnyugati lejtőkön alkalmazkodni tudott a lehűlt éghajlathoz.

Erős, elágazó karógyökere mélyen hatol a sziklarepedések, törmelékek talajába. A levéllemez a kaporéhoz hasonlóan 0,5 mm-es fonalakra szeldelt, így a meleg, száraz termőhelyen a növény vízvesztése jelentéktelen.


Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés