Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Magyar méreggyilok

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Magyar méreggyilok


A magyar méreggyilok (Vincetoxicum pannonicum) kizárólag hazánkban él, itt is csupán a Villányi-hegységben és itt a Budai-hegyek három pontján.

A levél széles-tojásdad alakú, molyhos. A párta kívül szennyessárga, belül zöldesbarna, kellemetlen illatú, a mellékpárta cimpái sokkal kisebbek a pártánál. A termés csúcsa lekerekített. Védett, közép-európai endemikus faj.

Májustúl augusztusig virágzik száraz mészkő- és dolomitgyepekben.

Magyarországon használt neve vadpaprika, orvosi méregölő, ebfojtó fű vagy méreggyilok. Szintén régóta ismert gyógyhatásáról, gyógyteák alkotórésze. Gyulladásos betegségek, mérgező állati harapások, vérmérgezés ellen használták. A homeopátiás szer a növény friss leveleiből készül, nem pedig a mérgező gyökeréből. A homeopátiás gyógyszerképben influenzaszerű tüneteket írtak le, különösen a fej-, és a légúti tünetek, végtagfájdalom és a gyengeség formájában. A hasonlóság alapján használjuk az influenza tüneteinek megelőzésére, enyhítésére.

Tilos leszedni, mivel fokozottan védett faj! Eszmei értéke 100.000 Ft.

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés