Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Solymár

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Solymár címere


A Budapest határában, a Pilis és a Budai-hegység között húzódó település népszerű kirándulóhely. A falu központjában található, évszázados múltra visszatekintő kegytemplom híres zarándokhely.

A királyi solymászok, vagy éppen a só jelentésű latin sal-ból eredeztethető az oklevélben először 1266-ban említett település neve. (Népi szófejtés szerint mindenképpen Mátyás király felesége, Beatrix segítette hozzá a települést a névhez: a Sólj már Mátyás!, az itt vadászó, és éppen rosszkedvű királyt megszólalásra biztató mondatával.)

A török idők alatt a falu elnéptelenedett. A XVIII. században a lakosság pótlására németeket, szer-beket, szlovákokat telepítettek be. Az 1715. évben újratelepült község német bevándorlóinak leszármazottjait a második világháború után nagyrészt kitelepítették. A település Schaumar nevét azonban ma is őrzik.

Látnivalók:
Jablonkai István Helytörténeti Gyűjtemény
Kitelepítettek emlékműve
Solymári Kálvária
Szarka vár
Rózsika-forrás
Solymári katolikus templom
Wass Albert-szobor
közigazgatási adatai:
Település típusa:
Lélekszáma: fő
Irányítószáma:
Telefon körzetszáma: ()
területe: 0 ha


[ műholdas képe a Google mapon]

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés