Warning: include(php/alsosor.php): failed to open stream: No such file or directory in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12

Warning: include(): Failed opening 'php/alsosor.php' for inclusion (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home/polykon/public_html/budai-hegyek.hu/php/kezdet.php on line 12
Zsámbék

Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Zsámbék címere


A község jelentős műemlékeket őriz. A legismer-tebb az 1220 körül épített bazilika, amely romként is a magyar építészettörténet egyik kiemelkedő emléke.

A település és környéke történelmi múltjáról - az őskortól a keltákon át a római korig - számos régé-szeti lelet tanúskodik. Köztük a legnevezetesebb egy pinceomlásnál talált, bronzveretekkel díszített, kétkerekű, 3 fogatú postakocsi, amely a Magyar Nemzeti Múzeumban látható.

Zsámbék mai látványossága a középkori műemlék-maradványok mellett az európai hírű Lámpamú-zeum, valamint a műemléki védettséget kapott egykori légvédelmi rakétabázis.

A település 1983 óta a rangos kulturális fesztiválok helyszíne, az 1995-ben létrejött Zsámbéki Nyári Színház révén pedig a környezetén jóval túlmutató kulturális központ.

Látnivalók:
Lámpamúzeum
Zsámbéki Katolikus Templom
Zsámbáki Templom- és kolostorrom
Zsámbéki Várkastély
Millecentenáriumi emlékmű
Török-kút
Zsámbéki Sváb Tájház
közigazgatási adatai:
Település típusa:
Lélekszáma: fő
Irányítószáma:
Telefon körzetszáma: ()
területe: 0 ha


[ műholdas képe a Google mapon]

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés