Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Budai-hegység állatvilága


A Budai-hegység állatvilága gazdag, értékes. Leglátványosabbak a madarak, ám érdemes megemlíteni, hogy más, ritka gerinctelen fajokon túl a tájvédelmi körzetben még él sok ritka és igen szép rovar, bogár.

A kétéltűfauna nem túlzottan gazdag a mészkőhegység vízszegénysége miatt, de a hüllők között olyan értékes fajok élnek itt, mint a lábatlan gyík, a pannongyík, a haragos- és a rézsikló.

A madarak közül a rengeteg kisénekes és a gyakran látható ragadozók (héja, egerészölyv) mellett a területen fészkel a kabasólyom, mind kisebb példányszámban, de még fészkel a kövirigó is, míg a hollónak és a fekete harkálynak már stabil közössége él.

A hegység erdeiben nagyvadakkal is találkozhatunk. Ezek közül leggyakoribb a dámszarvas és a vaddisznó. Bár életterük az emberi tevékenységek révén folyamatosan szűkül, megtanulták az együttélést velünk, s kirándulások alkalmával néha megpillanthatjuk őket!...

Gyakran láthatunk őzeket, néha muflont, ürgét és nyusztot is. A hegységben az sötétedés közeledtével megjelennek a denevérek rovarokra vadászva.

Az erdőkben járva egyébként sem illik hangoskodni, ám ha valóban csendesen járunk-kelünk, szemünk elé kerülhetnek természeti környezetünk lakói.

Jelenleg 10 faj leírását találhatja meg nálunk, ám ez a szám folyamatosan bővülni fog!

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés