Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Holló


A közönséges holló (Corvus corax) - a mitológia és a költészet kedvelt alanya - egy intelligens ragadozómadár, legalábbis erre enged következtetni igen figyelemre méltó problémamegoldó képessége és agyának madarak közt egyedülálló mérete. Kitűnő akrobata, és bár dögevőként ismerjük, ragadozónak sem utolsó.

Holló (Corvus corax)Csőre nagy és enyhén ívelt, farktollai hosszúak és fokozatosak, tollazata kékesen fénylő fekete, szivárványhártyája sötétbarna. A fiatalabb egyedek életkoráról a kékesszürke íriszük mellett az idősekénél picit fakóbb tollazatuk árulkodik.

Valószínűleg a Föld legnehezebb verébalakú madara és egyben a legnagyobb termetű énekesmadár is (bár dala eléggé sajátos). A többi varjúféléhez hasonlóan a hollók is kiválóan utánozzák környezetük hangjait, köztük akár az emberi beszédet is. A felnőtt madár hossza 56 és 70 centiméter körüli, súlya akár másfél kilogrammig terjed. Élettartamuk tipikusan 10-től 15 évig terjed a szabadban, habár már érkeztek jelentések 40 év feletti példányokról is. (A szóbeszéd szerint a hollók akár 100 évig is élhetnek, bár ezt eddig bizonyítani nem sikerült.) A fiatal madarak csapatokba verődhetnek, de a párválasztás után – mely egy életre szól – a párok közösen védik a területüket. Habár a közönséges hollók gyakran civakodnak fajtatársaikkal, családjuk iránt odaadó szeretetről tesznek tanúbizonyságot.

A tojók három-hét kékeszöld, barna foltokkal tarkított tojást tojnak, a költési idő három hét.

Érdekesség, hogy a holló a szarkához hasonlóan szívesen lop: a csillogó tárgyak felkeltik a kiváncsiságát és el is cseni, amit lehet.

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés