Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Lappantyú


Alighogy a nap lebukik, máris elkezdi pirregő énekét a Lappantyú (Caprimulgus europaeus). Alkonyattól a hajnalig csapongva vadászik repülő rovarokból álló táplálékára a Budai-hegység nyugati, délnyugati területein.

Rigó nagyságú, de hosszabb madár. Nagyon finom, lágytollú madár, tollazata, színezete pedig nagyon emlékeztet a baglyokéra, avval a különbséggel, hogy kevés benne a baglyok tollának a sárgasága s annál több a hamuszürke, sötétbarna. Lappantyú (Caprimulgus europaeus)A fark két középső tolla szép szürke, feketés pontokkal és szakadozott rovásokkal. Feje nagy; szeme sötét és nagy, barna, az alkonyat sötétjében is jól látó szem. Csõre apró, mögötte azonban roppant nagy, öblös száj nyílik, melyet felső széle felől erős sörték tesznek fogóssá. Lába kurta, gyenge. Fészke nincsen. Fészekalja két fehéres, sötétebben márványozott tojás, melyet az erdőben a puszta földre letojik és ott ki is költi. A szülők felváltva 18 napig kotlanak.

Kecskefejőnek is nevezik balga tévhitből: rovarok után kutatva gyakran ellátogat a marhaistállók (korábban kecskeólak) tájára, ott levágódik, ismét szárnyra kap és lappangva keresgélni látszik. Ebből arra gondoltak, hogy azért jár a jószág körül, hogy elszopogassa a tejét.Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés