Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Látnivalók a Budai-hegység területén


A Budai-hegység elég jól körbeírható területen fekszik: ezen a területen nemcsak természeti szépségekkel, hanem egyéb, kultúránkhoz kötődő értékekkel is ismerkedhetünk.

A Budai-hegység kuturális és társadalomtörténeti értékek gazdag tárháza. Csak néhány példa ennek igazolására: több barlangjában is (pl. a Remete-barlangban) kőkorszaki leleteket tártak fel, és sok helyen földépítmény nyomát is rejti az erdő. A barlangok némelyikének ipartörténeti értéke is van, mert a középkortól az 1800-as évek elejéig arany- és ezüstbányaként működött. A hegység parkerdői, kirándulóhelyei, túraútvonalai maguk is társadalomtörténeti értékkel rendelkeznek, egy részük több mint száz, esetenként százötven éves.

A főváros látnivalóit nem részletezzük ezen a felületen, jobbára a környező kisebb településekre koncentrálunk. Az oldalsó menüben a már kategorizált, leírt látnivalókról találhat információkat.

Mivel a Budai-hegyek környékén az emberi történelem utolsó közel kétezer évében élénk élet folyt, így nem csoda, hogy mindenütt régmúlt idők emlékeibe ütköznek a kutatók. Természetesen a szűk szakmai elit számára hozzáférhető anyagokról itt nem számolhatunk be; meg kell elégednünk a látogatható kegyhelyek, kiállítások, emlékművek felsorolásával.

Jelenleg 62 szócikk áll az Ön rendelkezésére - a jobb oldali menüsorban - amelyet folyamatosan bővíteni kívánunk. Reméljük megtalálja az Önt érdeklő adatokat!A látnivalókat nem kategorizáltuk, de megoldható a településekhez kötésük, s így könnyebbé válik felkeresésük is.

A látnivalók leírásakor sokszor az interneten felelhető adatokra tudtunk csak támaszkodni, így itt külön megköszönjük, ha az adott településen élő, a látnivalót személyesen ismerő olvasóink kiegészítik adatainkat. Minden ilyen jellegű megkeresést szívesen veszünk!

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés