Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Budai-hegység flórája


A hegység legnagyobb részét cseres-tölgyesek és gyertyános-tölgyesek fedik. Bükkös, bükkelegyes erdő csak a leghidegebb területeken található, és ott is csak kis kiterjedésű erdőrészletekben (pl. Normafa környékén).

A fátlan területeken, széles lapos völgyekben és domboldalakon lejtősztyepprétek, a sziklás területeken dolomit sziklagyep előfordulása jellemző. A sziklafüves lejtősztyeppek értékes faja a szigorúan védett árvalányhaj. Budaörs felett, az egykori tölgyesek eltűnésével igen értékes dolomit sziklagyep alakult ki olyan védett növényekkel, mint a magyar gurgolya, a borzas vértő és a henye boroszlán.

A Budai-hegység talán legértékesebb lágyszárúja a bennszülött pilisi len, de ritka, értékes növényfajai között található a budai berkenye vagy a budai hölgymál, a budai nyúlfarkfű, a hegyi tarsóka, és a csikófark. A löszös területeken törpemandula él, a cseres és gyertyános tölgyesekben a városhoz egészen közel is téltemető, erdei ciklámen, és - egyre ritkábban - gyapjas gyűszűvirág nyílik. Akárcsak a valaha szintén itt nyíló boldogasszonypapucsa, félő, hogy ezek a ritka fajok is eltűnnek az értetlen turisták és a lelketlen telekspekulánsok tevékenysége nyomán.

Jelenleg 14 faj leírását találhatja meg nálunk, ám ez a szám folyamatosan bővülni fog!

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés