Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Csertölgy


A cserfa vagy ahogy másként nevezik csertölgy (Quercus cerris) az egyik leggyakoribb magyarországi fafaj, a Budai-hegyekben is nagy számban alkot erdőrészeket. A nemestölgyek kellemetlen konkurrensének nevezik, mivel gyakran és sokat terem, tőről jól sarjad, igen jelentős területeket foglal el a nemes tölgyek és a bükk kárára, ezért a 20 században az erdészek törekedtek visszaszorítására.
Fája a többi tölgyénél jóval kevesebb csersavat tartalmaz, ezért nem tartós, szabad téren hamar korhad. Ez az oka, amiért az erdészek nem sorolják az ún. nemes vagy igazi tölgyek közé. Ipari felhasználását akadályozhatja az is, hogy hidegben a törzse gyakran megrepedezik. Nagyon jó tüzifa.

Koronája tömött. Kérge fiatalon feketésszürke, gyengén repedezett, idősebb korban hosszanti irányban, ormosan mélyen repedezett. A repedések között élénkvörös, narancssárgás színű. A fényes levelek érdes felületűek, felül fénylők, sötétzöldek, alul gyakran finoman molyhosak. A karéjok hegyes csúcsban végződnek, és gyakran a karéjok és az öblök hasogatottak.. Porzós barkái narancssárgák, a levelek hónaljában ülő termős virágainak külseje jelentéktelen.
Nagy kupacsú, hosszú kupacspikkelyektől borzas, 2–4 cm hosszú, fényes makkjai két év alatt érnek be.

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés