Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Biatorbágy címere


A település természeti környezete sok kirándulót vonz, főként a Tétény-Sóskúti-fennsík (a középkori Torbágy-erdő) nyugati peremének sziklavonulata, a Nyakaskő látványos alakzatával, az Iharos-erdő és a horgásztó.
A település a nevét a két szülőfalutól, Torbágy és Bia községekről kapta, amelyek 1966-ban egyesültek.
A névmagyarázathoz: Anonymus XIII. századi krónikája szerint a Dunántúlról visszatérő Őse és Ősbő honfoglaló vezérek Árpád fejedelmet a Torbágy-erdőben - in silva Turobag - vadak után járva-kelve találták. A Torbágy-erdő alatti Biua elnevezés egy 1192. évi birtokösszeírásban szerepel először.

A török hódoltság alatt Torbágy hosszú időre elnéptelenedett, ezért itt német telepesek folytatták az elődök közösségépítő munkáját. Bia viszont magyar faluként élt tovább.
Szomorú hírnévre tett szert a település 1931-ben, a Matuska Szilveszter által végrehajtott viaduktrobbantás révén.

1946-ban a német lakosság nagy része a falvak kitelepítettjeinek közös sorsában osztozott, s a faluba a Kárpát-medence különböző részeiről jöttek új lakók. Még őrzik a település német nevét: Wia-Kleinturwall.

Helytörténet
Anonymus XIII. századi krónikája szerint a Dunántúlról visszatérő Őse és Ősbő honfoglaló vezérek Árpád fejedelmet a Torbágyerdőben - in silva Turobag - vadak után járva-kelve találták. A Torbágyerdő alatti Biua elnevezés egy 1192. évi birtokösszeírásban szerepel először.

A török hódoltság alatt Torbágy hosszú időre elnéptelenedett, ezért itt német telepesek folytatták az elődök közösségépítő munkáját. Bia viszont magyar faluként élt tovább.

Látnivalók:
Szent Vendel- (Szily-) sírkápolna
Viadukt
Sándor-Metternich-kastély
közigazgatási adatai:
Település típusa:
Lélekszáma: fő
Irányítószáma:
Telefon körzetszáma: ()
területe: 0 ha


[ műholdas képe a Google mapon]

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés