Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Budakeszi címere


A város területén már az újkőkorban laktak. A rómaiak idejében virágzó település volt itt egy kereskedelmi út mellett. Fontosságát napjainkig megőrizte. Jelenleg Budapest aglomerációs körzetének tekintik, bár igen aktív önálló életet él.

A csapadék mennyisége megegyezik a budapestivel, azonban az átlaghőmérséklet egy-két fokkal alacsonyabb, viszont több a napsütéses órák száma. A települést jórészt tölgyesek veszik körbe, így a levegő szennyezettsége jóval alacsonyabb a főváros hegyi kerületeinél (ennek köszönheti, hogy 1901-ben itt létesült az Erzsébet királyné szanatórium).

A városka élénk idegenforgalommal rendelkezik. A Vadaspark, Makkosmária és a környező erdőségek sok kirándulni vágyót vonzanak; a Budai-hegyek egyik kedvelt turisztikai kiindulópontja. Budakeszin egy szálloda, kemping és több panzió is működik.

Az őslakos budakesziek a második Világháború utáni sváb kitelepítések ellenére is elsősorban a németajkú kisebbség soraiból kerültek ki; ők ma is ápolják nemzetiségi hagyományaikat. Budakeszi újabban betelepült lakossága főként magasan iskolázott, jómódú, városi életmódot folytató emberekből áll. Az ingatlanárak Budapest közelsége és a kellemes környezet miatt kifejezetten magasak.

Bár Budakeszin szőlő- és gyümölcsgazdálkodás folyik, gazdasági jelentősége nem nagy.
közigazgatási adatai:
Település típusa:
Lélekszáma: fő
Irányítószáma:
Telefon körzetszáma: ()
területe: 0 ha


[ műholdas képe a Google mapon]

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés