Budai-hegyek települései - Budai hegyek részei - Budai-hegyek időjárása -- Minden a Budai-hegységről

Budaörs címere


Budaörs festői környezetben, a Budai-hegység déli, délnyugati peremén, a ritkaságszámba menő kopár dolomithegyek alatt, a Budaörsi-medencében fekvő, 23,6 km2 területű, és mintegy 24.000 lakosú kisváros. A budaörsi múlt a vaskorból indul, és egy római kori településen át tart a honfoglalásig.

Budaörs (Örs) nevét valószínű egy Örs nevű kabar törzsről kapta. 1236. augusztus 29-én kelt oklevél említette először Ewrs, 1282-ben pedig Kechkevvrs néven. Törökugrató hegy története szerint az egyik hódító török vezér, hogy üldözőinek fogságába ne essen, bekötött szemű lovával a mélybe ugratott. A németeket gróf Zichy Péter telepítette le 1718 és 1721 között. Svábföldről, Bajorországból, a Fekete erdőből. A lakosság száma a XIX. század közepétől folyamatosan emelkedett, viszont az 1946-47. évi kitelepítés következtében az itt élők 92 %-a kényszerült elhagyni lakóhelyét.

A Budai-hegység - Szabadság-hegy csoportja, a Csiki-hegyek és a Tétényi-fennsík között terül el a város, az úgynevezett Budaörs-medencében.

Örs nevezetes szőlőtermelő falu volt a Fehérvárra menő út mellett, a Budai-hegyek dél-nyugati lejtőjén. Szent Mártonról elnevezett egyháza a kelenföldi Szent Gellért-egyház kápolnája volt.

Határában nyitották meg 1935-ben a Budaörsi repülőteret, a főváros térségének első polgári repülőterét.

Látnivalók:
Piktortégla üregek
Sorrento szikla
Törökugrató
Farkas-hegy
Kolacsovszky Turistaház (Ma Frankhegyi Vendégház)
közigazgatási adatai:
Település típusa:
Lélekszáma: fő
Irányítószáma:
Telefon körzetszáma: ()
területe: 0 ha


[ műholdas képe a Google mapon]

Túraprogramok a Budai-hegyekbe:
Tekintse meg egyéb túraajánlatainkat!
Budai-hegyek képekben:
weblapkészítés